5 ok, amiért az olimpiai bajnokok a neurofeedbacket választják

Avagy, hogy képes növelni a neurofeedback sport teljesítményedet!
Minden egy pillanaton múlik…

Egy olimpikon… Négy év hosszas felkészülés, a fizikai határok kitolása. Eddigi teljesítményeinek végeláthatatlan elemzése, újra gondolása, hogy maximalizálni tudja a lehetőségeit. Szerzetesi élet, miközben a hétköznapok unalmas rutinná válhatnak, edzés, kritika, alvás, edzés, kritika, alvás. Nincs idő az igazi emberi kapcsolatokra, a társas kommunikáció beszűkül.

A sok éven át tartó felkészülés tán megtérül egy arany érem formájában, vagy egy végzetes baleset végképp keresztbevágja a pályafutást.

„Eljön a nagy pillanat. A mindent eldöntő 25 másodperc, a legfontosabb az életemben. Az egész világ figyel. A gyomromban lévő pillangók szárnyai tornádót kavarnak, a szívem a torkomban lüktet. Elkezdem a gyakorlat sort, melyhez 4 kemény éven át vezetett az út, amikor… bekövetkezik a katasztrófa. Egy röpke pillanat, elvesztem a fókuszt és hibázom. Minden elveszett, mind a négy évem és az egész életem, egy apró pillanat miatt.”

Valószínűleg ez minden profi sportoló és olimpikon rémálma. Az a pár perc, a legfontosabb, nem csak próba, nem lehet kijavítani, tökéletesen kell véghezvinni.

Abban a pár percben kell bevetni minden testi-lelki-szellemi energiát, nem szabad a véletlenre bízni.

Olyan sok forog kockán, így nem csoda, hogy a profi sportolók és olimpikonok Neurofeedback Tréninggel egészítik ki a fizikális edzést. A sportolók tapasztalták, hogy a neurofeedback tréning a legjobb módja az elme tisztántartására, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a test képességeiből.

Az olimpiai strandröplabda bajnok, Kerri Walsh-Jennings neurofeedbackel egészítette ki edzéseit. De más magas rangú sporteseményekre való felkészülésnél is bevett kiegészítő módszer. Alexandre Bilodeau a kanadai bajnok a neurofeedback tréning hatásának könyvelte el aranyérmét. A futások közötti hatékony relaxálásra használta. De nem csak olimpikonok használják. A NHL’s Vancouver Canucks hosszas sikertelenség után, 2011-ben megnyerte a Stanley kupa bajnokságot. Hogy mit csináltak másképp? Edzések mellé bevezették a neurofeedback tréninget. Hasonlóképpen az olasz labdarugó válogatott, neurofeedback kiegészítés után, hazavitték a 2006-os világkupát. Sőt kiderült, hogy az NBA kiváló sportolói, rögbi játékos is éltek a neurofeedback tréning áldásos hatásaival.

És végre… hazánkban is elérhetővé vált a neurofeedback tréning. Eddzed agyad te is az olimpikonok csoda eszközével.

Íme 5 ok, amiért érdemes a neurofeedbacket választani:

1, A legtöbb embernél a neurofeedback tréning javítja az alvás minőségét és mélységét. És kinek ne lenne nagyobb szüksége jó alvásra, mint az élsportolóknak. Az edzők úgy vélik, hogy a minőségi, mély, pihentető alvás gyakran közvetlen összefüggésben van a teljesítménnyel.

2, A neurofeedback növelheti az agyi plaszticitást, melynek segítségével a központi idegrendszer könnyebben kezeli a stresszes helyzeteket. Kevés olyan helyzet van az életben, mely akkora téttel járna, mint a rangos sporteseményeken való szereplés. Még a legtehetségesebb sportolók is megrettennek a nagy esemény előtt, amikor nézők milliárdjainak a tekintete rájuk szegeződik. Kiváló példa a korcsolyázó, Michelle Kwan, akit a biztos aranyérmesnek tituláltak a 2002-es Salt Lake olimpián, de szétesett a reflektorfényben, így más vitte haza az aranyérmet.

3, A neurofeedback segít az összpontosításban. A fókusz elengedhetetlen egy sportoló számára. A nagy esemény, minden zavaró pillanatával együtt sem billentheti ki a sportolót, a pillanatban kell maradnia, nem szórhatja szét figyelmét. Amilyen a fókusz, olyan a teljesítmény is. Egy milliszekundumnyi mentális eltévelygés meghiúsíthatja a sok éves gyakorlást és felkészülést.

4, Mi különbözteti meg az aranyérmest a második helyezettől? Fizikális felkészültségben semmi, csak az aranyérmes tudja, minden fejben dől el. A neurofeedback segíti a motivációt, a negatív gondolatok felülírását. Mindig lesznek rosszabb napok, vagy rosszabb szériák, de ezen egy kis mentális tréninggel felül lehet kerekedni.

5,Eltekintve az apróbb mentális megcsúszásoktól, a sportoló egyik legnagyobb ellensége az idő múlása, mely által sejtjei, épp úgy az izomzata és az ideg sejtjei is öregszenek. A neurofeedback kiváló agy- fitnesz, mely késlelteti a szellemi leépülést, elősegíti az éles, lendületes, rugalmas észjárást. Így a sportoló képes lesz villámgyors reakciókra, helyzetfelmérésre.

Az élsportolók legfontosabb erénye a test és elme kapcsolatában rejlik.

Egyre többen látják be ezt, és fizikális felkészülés mellett mentálisan is edzik magukat. Lehet, hogy a jövőben a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak át kéne változtatnia az olimpia nevét NeurOlipiára?

Amennyiben te si szeretnéd elméd végtelen lehetőségeit feltárni, mely elősegíti a fizikális teljesítményt, jelentkezz be Neurofeedback Tréningre.

mi a különbség a biofeedback és neurofeedback között
ADHD neurofeedbacktudatosagy.hu
hiperaktív gyerek neurofeedbacktudatosagy.hu
neurofeedback könyvtudatosagy.hu
neurofeedback stroke
felnőttkori figyelemzavar neurofeedback
neurofeedback amplitúdó video
agyhullámok neurofeedbacktudatosagy.hu
neurofeedback sport