Biofeedback Tréning

A tudatos testkontroll…

Modern orvostechnikai eszközök segítségével már nem csak mérni tudjuk a test paramétereit, hanem meg is tudjuk tanítani az életfunkciók normális működését a szervezetnek. Különböző módszerek léteznek, aszerint, hogy mely testi paramétereket jelezzük vissza az agy számára. Biofeedback tréninggel növeljük a test tudatosságot, helyreállítjuk az egyensúlyt és  az egészséget.

szívfrekvenciavariabilitás szívkoherencia biofeedback
Szívkoherencia, Szívfrekvenciavariabilitás (HRV)
biofeedback légzés pneumográf
Légzés kontroll, Tudatos légzés
biofeedback izom EMG
Izom kontroll, EMG- biofeedback
biofeedback bőrellenállás bőrhőmérséklet
Bőrhőmérséklet, Bőrellenállás

Miért működik a biofeedback?

A vegetatív idegrendszer testünk öntudatlanul végbemenő anyag-csere folyamatait irányítja. (légzés, keringés, emésztés, verejtékezés stb.) Az állandóan aktív idegrendszer feladata, hogy a szervezet működését az aktuális szükségletekhez igazítsa, ezáltal gondoskodik a belső homeosztázisról.

Ugyan így alkalmazkodik a vélt vagy valós stresszhelyzetekben is. Melyek nem csak fizikai behatások, hanem érzelmi változások félelmek és szorongás hatására is aktivizálódik.

Téves elképzelés azonban, hogy az öntudtalanul végbemenő vegetatív idegrendszer munkáját ne tudnánk irányításunk alá vonni. Megfelelő gyakorlással és visszatükrözéssel, biofeedbackkel minden vegetatív funkció kontrollja megtanulható, így a kóros mintázat helyreállítható, melynek következmény a gyógyulás és a tartós egészség lesz.