Az agyhullámok csodás világa

 Az agyhullámok az agy elektromos aktivitását mutatja. A hullámok mintázata különböző tudatállapotoknál más és más. Frekvenciák szerint különböztetjük meg az agyhullámokat.

Az agyhullámok frekvenciájuk szerint
Neurofeedback agyhullámok

Delta-hullám

1–3 Hz-es frekvenciájú hullám. Gyerekeknél 10 éves korig éber állapotban a delta hullámok kevesebb, mint 10%-ot teszik ki az agyi elektromos aktivitásnak, ami normálisnak számít. Felnőtteknél a túlzott mértékű delta-aktivitás abnormálisnak számít.

Theta-hullám

4–7 Hz-es frekvenciájú hullám. Csecsemő-és kisgyermekkorban alvás előtt és alvás alatt jelentkezik. Felnőtteknél éber állapotban időszakosan, rendszertelenül fordulhat elő, túlzott aktivitása abnormálisnak tekinthető.

Alfa- hullám

8-12 Hz-es frekvenciájú hullám. A relaxált, nyugodt állapotkor domináns. Becsukott szem mellett automatikusan megnő. Amennyiben valaki nem képes lazítani, alfa aktivitása is csökkenhet. Az alfákon belül két csoportot különböztethetünk meg.

LowAlfa

7-9 Hz frekvenciájú hullám. Mikor ez a hullám aktív, az agy vérellátása csökken. Mély meditációkor jellemző frekvencia.

HighAlfa

11-12 Hz frekvenciájú hullám. Ébren figyelő állapotunkban aktív, ilyenkor az agy vérellátása megfelelő. Kiváló frekvencia tanulásnál. Az agykontrollban is erre a hullámhosszra törekszenek.

Béta- hullám

15-40 Hz-es frekvenciájú hullám. Az aktív és éber állapotoknál domináns, mint cselekvéseknél, a feladatok végrehajtásánál, továbbá  az öt érzékszervünk által befogadott információk – a látvány, a hang, a szag, az ízlés tapintás – feldolgozásánál.
Három fajta Béta hullámot különböztetünk meg.

SMR- hullám:

13-15 Hz-es frekvenciájú hullám. Kapcsolódik a nyugodt, fókusz állapotához, amikor a lehető legkisebb energiabefektetéssel a legnagyobb koncentrációt tudjuk elérni. Az SMR hullám növelése szinte minden tréningben előfordul.

LowBéta- hullám

15-18 Hz-es frekvenciájú hullám. Éber fókusz állapotban aktív.

HighBéta- hullám

18-40 Hz-es frekvenciájú hullám. A túlzott high béta aktivitás erőteljes stressz jelenlétére utalhat, továbbá túlpörgést, szorongást jelezhet. Minden esteben csökkentjük a magas HighBéta hullámokat.

A felsorolt hullámok képezik, egy bonyolult rendszer alapjait, tehát ezeken kívül  több hullámot különböztet meg az orvostudomány.

Kíváncsi vagy a saját agyhullám térképedre? Szeretnél megtanulni relaxálni az alfa és théta hullámaid segítségével?
Gyere el egy bemérésre!

ADHD neurofeedbacktudatosagy.hu
hiperaktív gyerek neurofeedbacktudatosagy.hu
neurofeedback könyvtudatosagy.hu
neurofeedback stroke
felnőttkori figyelemzavar neurofeedback
neurofeedback amplitúdó video
agyhullámok neurofeedbacktudatosagy.hu
neurofeedback sport
Placebo neurofeedback