Az agyhullámok csodás világa

 Az agyhullámok az agy elektromos aktivitását mutatja. A hullámok mintázata különböző tudatállapotoknál más és más. Frekvenciák szerint különböztetjük meg az agyhullámokat.

Az agyhullámok frekvenciájuk szerint
Neurofeedback agyhullámok

Delta-hullám

1–3 Hz-es frekvenciájú hullám. Gyerekeknél 10 éves korig éber állapotban a delta hullámok kevesebb, mint 10%-ot teszik ki az agyi elektromos aktivitásnak, ami normálisnak számít. Felnőtteknél a túlzott mértékű delta-aktivitás abnormálisnak számít.

Theta-hullám

4–7 Hz-es frekvenciájú hullám. Csecsemő-és kisgyermekkorban alvás előtt és alvás alatt jelentkezik. Felnőtteknél éber állapotban időszakosan, rendszertelenül fordulhat elő, túlzott aktivitása abnormálisnak tekinthető.

Alfa- hullám

8-12 Hz-es frekvenciájú hullám. A relaxált, nyugodt állapotkor domináns. Becsukott szem mellett automatikusan megnő. Amennyiben valaki nem képes lazítani, alfa aktivitása is csökkenhet. Az alfákon belül két csoportot különböztethetünk meg.

LowAlfa

7-9 Hz frekvenciájú hullám. Mikor ez a hullám aktív, az agy vérellátása csökken. Mély meditációkor jellemző frekvencia.

HighAlfa

11-12 Hz frekvenciájú hullám. Ébren figyelő állapotunkban aktív, ilyenkor az agy vérellátása megfelelő. Kiváló frekvencia tanulásnál. Az agykontrollban is erre a hullámhosszra törekszenek.

Béta- hullám

15-40 Hz-es frekvenciájú hullám. Az aktív és éber állapotoknál domináns, mint cselekvéseknél, a feladatok végrehajtásánál, továbbá  az öt érzékszervünk által befogadott információk – a látvány, a hang, a szag, az ízlés tapintás – feldolgozásánál.
Három fajta Béta hullámot különböztetünk meg.

SMR- hullám:

13-15 Hz-es frekvenciájú hullám. Kapcsolódik a nyugodt, fókusz állapotához, amikor a lehető legkisebb energiabefektetéssel a legnagyobb koncentrációt tudjuk elérni. Az SMR hullám növelése szinte minden tréningben előfordul.

LowBéta- hullám

15-18 Hz-es frekvenciájú hullám. Éber fókusz állapotban aktív.

HighBéta- hullám

18-40 Hz-es frekvenciájú hullám. A túlzott high béta aktivitás erőteljes stressz jelenlétére utalhat, továbbá túlpörgést, szorongást jelezhet. Minden esteben csökkentjük a magas HighBéta hullámokat.

A felsorolt hullámok képezik, egy bonyolult rendszer alapjait, tehát ezeken kívül  több hullámot különböztet meg az orvostudomány.

Kíváncsi vagy a saját agyhullám térképedre? Szeretnél megtanulni relaxálni az alfa és théta hullámaid segítségével?
Gyere el egy bemérésre!

mi a különbség a biofeedback és neurofeedback között
ADHD neurofeedbacktudatosagy.hu
hiperaktív gyerek neurofeedbacktudatosagy.hu
neurofeedback könyvtudatosagy.hu
neurofeedback stroke
felnőttkori figyelemzavar neurofeedback
neurofeedback amplitúdó video
agyhullámok neurofeedbacktudatosagy.hu
neurofeedback sport