10 tünet, ami felnőttkori figyelemzavar -ra utalhat

Előfordult már, hogy nehezen tudtál koncentrálni, egy helyben ülve a feladatodra fókuszálni? Esetleg meggondolatlanul cselekedtél, anélkül hogy figyelembe vetted volna az esetleges következményeket? Netán sokszor bámulsz magad elé vagy álmodozol cél nélkül?

Időnként mindnyájunkkal előfordul, azonban ezeknek az állapotoknak a tartós fennállása ronthatja életminőségünket. Leggyakrabban a gyermekkorban beszélünk figyelemzavarról, azonban felnőtteknél is ugyan úgy megjelenhet ez az állapot.

Mi okozhat felnőttkori figyelemzavart?

A szakértők nem tudják megállapítani pontosan, mi lehet a kiváltó ok, azonban biztos, hogy jó néhány befolyásoló tényező van, mint a genetika, a külső és belső környezeti hatások és szokások (dohányzás, alkoholizmus, drogok), és persze az aktuális pszichés állapotok, a stressz és a motiváció hiány. Tünetei közé tartozik a feledékenység, a túlzott álmodozás, az illető képtelen egy helyben ülni, folyamatosan valami tárgyat babrál.

figyelemzavar neurofeedback

10 tünet, ami felnőtt kori figyelemzavarra utalhat

#1 Nehezen vállalják a felnőtt lét felelősségeit, legyen az család, munkahely, baráti kapcsolatok.

#2 Gondatlan vezetők és gyakran okoznak közlekedési balesetet. Nehezen tudják figyelmüket hosszan egy dologra fókuszálni, így volán mögött is figyelmetlenebbek.

#3 Magánéletük sokszor problémás, mivel nem túl figyelmes hallgatóságok és a kötelezettség vállalás sem erősségük. A figyelemzavaros személy gyakran nem érti partnerének mi a problémája, mivel az érzelmek felismerése is romolhat.

#4 Jellemző a rendkívüli figyelem zavar, mely jelentősen befolyásolhatja munkabeli teljesítményt. Az irodai nyüzsgésben, jövés-menésben a fókusz elveszik, és nagyon hamar ki lehet zökkenteni a feladatok megoldásából.

#5 Csökkenhet a hallás készség, mely nem a halló szerv zavara, hanem a szétszórtság végeredmény, így gyakran értenek félre dolgokat.

#6 Jellemző rájuk a nyugtalanság, relaxálás képtelensége, mely párosulhat alvás zavarokkal, megmagyarázhatatlan feszültséggel, idegességgel.

#7 Gyakran szeretnek halogatni, mely hozzá járul a problémák göngyölítéséhez, a munkahelyi konfliktusokhoz.

#8 Tipikus késő alkatok, nehezen tudják betartani az időpontokat. Figyelme szétszóródik ezernyi feladatra, így kifut az időből, vagy egyáltalán nem vesz róla tudomást.

#9 Dühkitörésekre hajlamosak, mivel az érzelmek kontrollja sérül. Kisebb problémákból is képesek óriásit csinálni, és ezek az érzelmek lassan múlnak el.

#10 Nehezen különböztetik meg a fontos dolgokat a kevésbé fontosaktól. Míg egy aprósággal órákon át pepecselnek, az igazán fontos dolgokat háttérbe szorítják.

A fenti pontok elég idegesítő tulajdonságok, melyek a figyelem hiánya miatt alakulnak ki. Általában a stressz betegség egyik főbb jellemzője ez ilyen fajta figyelemhiány.

Amint a figyelem, a megfelelő fókuszáltság helyreáll, ezen kellemetlen tulajdonságok is eltűnhetnek.

Amennyiben legalább 2 tünetet tapasztaltál magadon, keress fel , hogy segíthesselek egy tudatosabb élet felé. Legyen szó a hétköznapi stresszről, dührohamokról vagy folytonos fáradságról a biofeedback és neurofeedback kiválóan tudja kezelni az állapotod, lehetőséget adva az idegrendszered újrahangolására.

Jelentkezz be Biofeedback és Neurofeedback tréningre Budapesten.
ADHD neurofeedbacktudatosagy.hu
hiperaktív gyerek neurofeedbacktudatosagy.hu
neurofeedback könyvtudatosagy.hu
neurofeedback stroke
felnőttkori figyelemzavar neurofeedback
neurofeedback amplitúdó video
agyhullámok neurofeedbacktudatosagy.hu
neurofeedback sport
Placebo neurofeedback