10 tünet, ami felnőttkori figyelemzavar -ra utalhat

Előfordult már, hogy nehezen tudtál koncentrálni, egy helyben ülve a feladatodra fókuszálni? Esetleg meggondolatlanul cselekedtél, anélkül hogy figyelembe vetted volna az esetleges következményeket? Netán sokszor bámulsz magad elé vagy álmodozol cél nélkül?

Időnként mindnyájunkkal előfordul, azonban ezeknek az állapotoknak a tartós fennállása ronthatja életminőségünket. Leggyakrabban a gyermekkorban beszélünk figyelemzavarról, azonban felnőtteknél is ugyan úgy megjelenhet ez az állapot.

Mi okozhat felnőttkori figyelemzavart?

A szakértők nem tudják megállapítani pontosan, mi lehet a kiváltó ok, azonban biztos, hogy jó néhány befolyásoló tényező van, mint a genetika, a külső és belső környezeti hatások és szokások (dohányzás, alkoholizmus, drogok), és persze az aktuális pszichés állapotok, a stressz és a motiváció hiány. Tünetei közé tartozik a feledékenység, a túlzott álmodozás, az illető képtelen egy helyben ülni, folyamatosan valami tárgyat babrál.

figyelemzavar neurofeedback

10 tünet, ami felnőtt kori figyelemzavarra utalhat

#1 Nehezen vállalják a felnőtt lét felelősségeit, legyen az család, munkahely, baráti kapcsolatok.

#2 Gondatlan vezetők és gyakran okoznak közlekedési balesetet. Nehezen tudják figyelmüket hosszan egy dologra fókuszálni, így volán mögött is figyelmetlenebbek.

#3 Magánéletük sokszor problémás, mivel nem túl figyelmes hallgatóságok és a kötelezettség vállalás sem erősségük. A figyelemzavaros személy gyakran nem érti partnerének mi a problémája, mivel az érzelmek felismerése is romolhat.

#4 Jellemző a rendkívüli figyelem zavar, mely jelentősen befolyásolhatja munkabeli teljesítményt. Az irodai nyüzsgésben, jövés-menésben a fókusz elveszik, és nagyon hamar ki lehet zökkenteni a feladatok megoldásából.

#5 Csökkenhet a hallás készség, mely nem a halló szerv zavara, hanem a szétszórtság végeredmény, így gyakran értenek félre dolgokat.

#6 Jellemző rájuk a nyugtalanság, relaxálás képtelensége, mely párosulhat alvás zavarokkal, megmagyarázhatatlan feszültséggel, idegességgel.

#7 Gyakran szeretnek halogatni, mely hozzá járul a problémák göngyölítéséhez, a munkahelyi konfliktusokhoz.

#8 Tipikus késő alkatok, nehezen tudják betartani az időpontokat. Figyelme szétszóródik ezernyi feladatra, így kifut az időből, vagy egyáltalán nem vesz róla tudomást.

#9 Dühkitörésekre hajlamosak, mivel az érzelmek kontrollja sérül. Kisebb problémákból is képesek óriásit csinálni, és ezek az érzelmek lassan múlnak el.

#10 Nehezen különböztetik meg a fontos dolgokat a kevésbé fontosaktól. Míg egy aprósággal órákon át pepecselnek, az igazán fontos dolgokat háttérbe szorítják.

A fenti pontok elég idegesítő tulajdonságok, melyek a figyelem hiánya miatt alakulnak ki. Általában a stressz betegség egyik főbb jellemzője ez ilyen fajta figyelemhiány.

Amint a figyelem, a megfelelő fókuszáltság helyreáll, ezen kellemetlen tulajdonságok is eltűnhetnek.

Amennyiben legalább 2 tünetet tapasztaltál magadon, keress fel , hogy segíthesselek egy tudatosabb élet felé. Legyen szó a hétköznapi stresszről, dührohamokról vagy folytonos fáradságról a biofeedback és neurofeedback kiválóan tudja kezelni az állapotod, lehetőséget adva az idegrendszered újrahangolására.

Jelentkezz be Biofeedback és Neurofeedback tréningre Budapesten.
mi a különbség a biofeedback és neurofeedback között
ADHD neurofeedbacktudatosagy.hu
hiperaktív gyerek neurofeedbacktudatosagy.hu
neurofeedback könyvtudatosagy.hu
neurofeedback stroke
felnőttkori figyelemzavar neurofeedback
neurofeedback amplitúdó video
agyhullámok neurofeedbacktudatosagy.hu
neurofeedback sport