Mi a különbség a biofeedback és a neurofeedback között?

Gyakran össze szokták téveszteni a biofeedback és neurofeedback tréninget, azonban a két eljárás nem egy és ugyanaz. Derítsük ki, mi a különbség a két eljárás között.

Először a biofeedback szót megvizsgálva láthatjuk, hogy az ember biológiai (bio) paramétereinek visszajelzését (feedback) jelenti, mint például a pulzus, légzés, bőrellenállás, bőrhőmérséklet, izomösszehúzódás és ide tartozik az agyi tevékenység visszajelzése is.

Tehát a kliensnek vissza jelezzük testének működését, ezáltal lehetőséget adva annak megváltoztatására. Természetesen a biofeedback rendszer és a szakképzet tréner segítségével határozzuk meg, mit, milyen irányba és mértékbe szeretnénk megváltoztatni.

A döntést befolyásolja, hogy a kliensnek milyen problémái vannak; magas vérnyomás, krónikus fájdalom, szorongás vagy stressz, esetleg a fizikai teljesítőképességét szeretné javítani.

Másodszorra nézzük a neurofeedbacket. A szó idegi (neuro) visszajelzést (feedback) jelent. Ebben az esetben a központi idegrendszer (agy) idegsejtjeinek működését jelezzük vissza, melyet egy speciális műszerrel tudunk mérni, az elektroenkefalográf segítségével. (EEG)

A szemfülesek észrevehették, hogy a biofeedbacknél is felsoroltam az agytevékenységet. Nem véletlenül, hisz az agyi tevékenység (EEG) is biológiai (bio) paraméter. Ebből is ered az egyik elnevezése a neurofeedbacknek: EEG- biofeedback.

Egy jól ismert szabály alapján valahogy így hangzana:

Nem minden biofeedback neurofeedback, de minden neurofeedback biofeedback.

A neurofeedback tréning kimondottan az agyi tevékenységét jelzi vissza a kliensnek, azzal a céllal, hogy optimalizálja a működését. Leggyakrabban a központi idegrendszer problémáinál szokták alkalmazni; idegrendszeri éretlenség talaján kialakuló problémák ( figyelemzavar, ADHD, egyéb tanulási nehézségek), mentális megbetegedések, szorongás, stressz, depresszió stb. Több módszertan létezik, Amplitúdó (Frequency Band) tréning, SCP tréning, ILF tréning, Z-Score tréning

Hogy könnyebben eligazodj, itt egy ábra ami segít megérteni a rendszert.

mi a különbség a biofeedback és neurofeedback között

Manapság az EEG-biofeedback helyett a neurofeedback szó, mint önálló terület kezdett népszerű lenni, azonban ugyan azt a módszert jelenti. Most már érted, hogy mi a különbség a biofeedback és neurofeedback között?

Kérdésed van a biofeedback vagy a neurofeedback tréninggel kapcsolatban? Írd meg bátran!

mi a különbség a biofeedback és neurofeedback között
ADHD neurofeedbacktudatosagy.hu
hiperaktív gyerek neurofeedbacktudatosagy.hu
neurofeedback könyvtudatosagy.hu
neurofeedback stroke
felnőttkori figyelemzavar neurofeedback
neurofeedback amplitúdó video
agyhullámok neurofeedbacktudatosagy.hu
neurofeedback sport