Mi történik egy hiperaktív gyerek agyában?

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység és a gyenge impulzuskontroll. Egyesek betegségnek, részképességzavarnak tekintik, míg mások egy adott idegrendszeri állapotnak. De mi is zajlik le egy hiperaktív gyerek agyában?

Már találtak arra bizonyítékot, hogy az ADHD összefüggésbe hozható az agy különböző régióiban található funkcionális, strukturális és neurotranszmitter rendszer elváltozásaival, mely vonatkozik gyermekekre, serdülőkre és felnőttekre egyaránt. Ez nagy előrelépés a diagnosztizálásban és kezelésben, mivel jelenleg hazánkban az ADHD-t semmilyen fiziológiai méréssel nem diagnosztizálnak, kizárólag pszichiáter, orvos vagy gyógypedagógiai szakértő állíthat ki diagnózist, egy speciális felmérés alapján. Külföldön már bevezették az QEEG alapú diagnosztizálást, illetve az agyhullámok tréningjével az ADHD-s agy működésének optimalizálását. (Neurofeedback tréning)

Nézzük, milyen bizonyítékokat találtak arra, hogy az ADHD nem csak egy pszichés elváltozás, hanem lenyomata megtalálható az agy struktúrájában, funkciójában és a neurotranszmitter rendszerében.