A fájdalom és a fájdalmat befolyásoló tényezők

By on 2015-03-09

A fájdalom és a fájdalmat befolyásoló tényezők

„A fájdalom aktuális vagy potenciális szöveti károsodással együtt járó kellemetlen élmény. Szubjektív tudattartalom, amely rendelkezik szenzoros, kognitív és affektív komponenssel.”Fájdalom

Szerepe elengedhetetlenül fontos az életben maradáshoz, hiszen jelzi a veszélyes helyzeteket, azonban miután a fájdalom betöltette a figyelemfelhívó szerepét, fontos a csillapítása, mert az általa elindított stressz reakció megterheli az emberi testet és lelket.

A fájdalom objektíven nem mérhető. A megélése, a fájdalomra adott reakció nagymértékben függ az érintett neveltetésétől, fájdalomra vonatkozó vélekedésétől, társadalmi szociális helyzetétől, aktuális pszichés és fizikai állapotától. A fájdalomnak nincs meghatározott idegrendszeri központja, hanem többszörös kapcsolatrendszer hálózatról beszélhetünk, melyet a szakirodalom fájdalom neuronmátrixnak nevez.

A testet érintő direkt fájdalominger megléte nélkül is aktiválódhat a neuronmátrix.

A fájdalom felismerésének kognitív szabályozása a figyelem, az előzetes elvárások és az újraértékelés befolyásolása útján történik. Ezek határozzák meg a fájdalomészlelést, és szerepük lehet a placebo hatás és a krónikus fájdalom szindrómák kialakulásában.

A figyelem befolyásolhatja a fájdalom felismerését, segítheti a fájdalom lokalizációját és feldolgozását. A személyiségfejlődésünk során tapasztalt elvárásaink is befolyásolják a fájdalom észlelést. Már a fájdalmat jelző szignálra is a fájdalomhálózatban aktivitás növekedés tapasztalható. A fájdalominger nagyságától függetlenül befolyásolja az elvárás a fájdalomérzet nagyságát. Kísérletben kimutatták, hogy azonos ingerre, alacsony fájdalom elvárásúak alacsonyabb fájdalomintenzitást jeleztek, mint a magas fájdalom elvárású alanyok. Továbbá alacsonyabb intenzitású fájdalom elvárás esetén kevésbé erős élményt okozott a nagyobb inger.

A fájdalom a veszélyes helyzeteket jelzi, melynek mértéke attól függ, hogy az egyén mennyire érzi fenyegetettnek magát az adott helyzetbe, van-e lehetősége vagy eszköze, hogy megbirkózzon a szituációval. Amennyiben az illető úgy ítéli, hogy van választása az adott helyzetben, a fájdalom kontrollálható. Képes újraértékelni a veszély mértéket, a fájdalom élménye változhat. Amennyiben nem képes erre, visszavonul és passzívvá válik.

Tudatosságunkkal felül tudjuk írni a fájdalom érzetet.

 Ha eleged van a fájdalomból,várlak szeretettel Budapesten Neurofeedback tréningre!
Bejelentkezem Neurofeedback tréningre


Itt nézhetsz bővebben után (angol nyelvű)