Agyhullámok -Neurofeedback Tréning-

By on 2017-07-04

Agyhullámok


 Az agyhullámok az agy elektromos aktivitását mutatja. A hullámok mintázata különböző tudatállapotoknál más és más. Frekvenciák szerint különböztetjük meg az agyhullámokat:


Delta-hullám: 1–3 Hz-es frekvenciájú hullám. Gyerekeknél 10 éves korig éber állapotban a delta hullámok kevesebb, mint 10%-ot teszik ki az agyi elektromos aktivitásnak, ami normálisnak számít. Felnőtteknél a túlzott mértékű delta-aktivitás abnormálisnak számít.
Theta-hullám: 4–7 Hz-es frekvenciájú hullám. Csecsemő-és kisgyermekkorban alvás előtt és alvás alatt jelentkezik. Felnőtteknél éber állapotban időszakosan, rendszertelenül fordulhat elő, túlzott aktivitása abnormálisnak tekinthető.
Alfa- hullám: 8-12 Hz-es frekvenciájú hullám. A relaxált, nyugodt állapotkor domináns. Becsukott szem mellett automatikusan megnő. Amennyiben valaki nem képes lazítani, alfa aktivitása is csökkenhet.
Béta- hullám:  15-40 Hz-es frekvenciájú hullám. Az aktív és éber állapotoknál domináns, mint cselekvéseknél, a feladatok végrehajtásánál, továbbá  az öt érzékszervünk által befogadott információk – a látvány, a hang, a szag, az ízlés tapintás – feldolgozásánál. A magas frekvenciájú túlzott béta aktivitás erőteljes stressz jelenlétére utalhat.

A felsorolt hullámok képezik, egy bonyolult rendszer alapjait, tehát ezeken kívül  több hullámot különböztet meg az orvostudomány.

Várlak szeretettel Budapesten Neurofeedback tréningre!
Bejelentkezem Neurofeedback tréningre

Posted in: Agy kutatás