Felnőttkori figyelemzavar

10 tünet, ami felnőtt kori figyelemzavarra utalhat

Előfordult már, hogy nehezen tudott koncentrálni, egy helyben ülve a feladatára fókuszálni? Esetleg meggondolatlanul cselekedett, anélkül hogy figyelembe vette volna az esetleges következményeket? Netán sokszor bámul maga elé vagy álmodozik cél nélkül?juhj

Időnként mindnyájunkkal előfordul, azonban ezeknek az állapotoknak a tartós fennállása ronthatja életminőségünket.Leggyakrabban a gyermekkorban beszélünk figyelemzavarról, azonban felnőtteknél is ugyan úgy megjelenhet ez az állapot.

Mi okozhat felnőtt kori figyelemzavart?

A szakértők nem tudják megállapítani pontosan, mi lehet a kiváltó ok, azonban biztos, hogy jó néhány befolyásoló tényező van, mint a genetika, a külső és belső környezeti hatások és szokások (dohányzás, alkoholizmus, drogok), és persze az aktuális pszichés állapotok, a stressz és a motiváció hiány. Tünetei közé tartozik a feledékenység, a túlzott álmodozás, az illető képtelen egy helyben ülni, folyamatosan valami tárgyat babrál.

10 tünet, ami felnőtt kori figyelemzavarra utalhat

  1. Nehezen vállalják a felnőtt lét felelősségeit, legyen az család, munkahely, baráti kapcsolatok.
  2. Gondatlan vezetők és gyakran okoznak közlekedési balesetet. Nehezen tudják figyelmüket hosszan egy dologra fókuszálni, így volán mögött is figyelmetlenebbek.
  3. Magánéletük sokszor problémás, mivel nem túl figyelmes hallgatóságok és a kötelezettség vállalás sem erősségük. A figyelemzavaros személy gyakran nem érti partnerének mi a problémája, mivel az érzelmek felismerése is romolhat.
  4. Jellemző a rendkívüli figyelem zavar, mely jelentősen befolyásolhatja munkabeli teljesítményt. Az irodai nyüzsgésben, jövés-menésben a fókusz elveszik, és nagyon hamar ki lehet zökkenteni a feladatok megoldásából.
  5. Csökkenhet a hallás készség, mely nem a halló szerv zavara, hanem a szétszórtság végeredmény, így gyakran értenek félre dolgokat.
  6. Jellemző rájuk a nyugtalanság, relaxálás képtelensége, mely párosulhat alvás zavarokkal, megmagyarázhatatlan feszültséggel, idegességgel.
  7. Gyakran szeretnek halogatni, mely hozzá járul a problémák göngyölítéséhez, a munkahelyi konfliktusokhoz.
  8. Tipikus késő alkatok, nehezen tudják betartani az időpontokat. Figyelme szétszóródik ezernyi feladatra, így kifut az időből, vagy egyáltalán nem vesz róla tudomást.
  9. Dühkitörésekre hajlamosak, mivel az érzelmek kontrollja sérül. Kisebb problémákból is képesek óriásit csinálni, és ezek az érzelmek lassan múlnak el.
  10. Nehezen különböztetik meg a fontos dolgokat a kevésbé fontosaktól. Míg egy aprósággal órákon át pepecselnek, az igazán fontos dolgokat háttérbe szorítják.

A fenti pontok elég idegesítő tulajdonságok, melyek a figyelem hiánya miatt alakulnak ki. Általában a stressz betegség egyik főbb jellemzője ez ilyen fajta figyelemhiány.

Amint a figyelem, a megfelelő fókuszáltság helyreáll, ezen kellemetlen tulajdonságok is eltűnhetnek.

Amennyiben legalább 2 tünetet tapasztal magán, keresse fel szakembereinket, hogy segíthessenek Önnek egy tudatosabb élet felé.

A figyelemzavar és stressz betegség kiválóan kezelhető Neurofeedback Tréninggel.